Hoe werkt de voortplanting van de mens.

In kind wordt gecreëerd door een eicel van de vrouw en een zaadcel van de man. Het is ook niet mogelijk om een kind te krijgen zonder een van de twee, maar waarom krijg je van iedere ouder 50%? 

 

Waarom erft een kind 50% van de moeder en 50% van de vader? 

 

De eicel van de moeder bevat per cel slechts 23 chromosomen, in plaats van de gebruikelijk 46 chromosomen. Wanneer een eicel en een zaadcel, wordt het weer de normale hoeveelheid 46 chromosomen per cel. Op deze manier heeft het kind dus 50% van de chromosomen van de moeder en 50% procent van de chromosomen van de vader.  

 

Chromosomen bestaan uit DNA, DNA is een stof waarin alles van ons als het waren in staat geschreven. Bijvoorbeeld wanneer iemand bruine ogen heeft, staat dat in je DNA. Of wanneer iemand grofgebouwd is, staat dat er ook in. Oftewel Alles staat in je DNA en dat heb je geërfd van je ouders.  

Een eicel en zaadcel bevatten allebei slechts 23 chromosomen en samen worden dit 46 chromosomen. Dit betekent dat er 50% van de chromosomen van de moeder zijn en 50% van de chromosomen van de vader zijn.  

Genotype en fenotype

Het genotype is hoe een bepaalde eigenschap in de DNA staat, dus bijvoorbeeld je oogkleur of je haar kleur. Het fenotype is je uiterlijk, maar is ook afhankelijk van je omgevingsfactoren dus bijvoorbeeld als je krullend haar hebt maar dat je het dan gaat stijlen. Een voorbeeld daarvan is een flamingo. Die is van nature wit, dat is dus het genotype. Maar doordat hij allemaal kreeftjes en algen eet kleurt hij roze. Het fenotype is dus de roze vogel. Nog een voorbeeld is dat als je blank bent en je gaat naar de zonnebank dat dan je huidskleur bruiner word. Het bruiner zijn is dus je fenotype en het genotype is dat je van jezelf blank bent. Het genotype blijft dus altijd hetzelfde en het fenotype kan dus veranderen.