Wat is een celkern?

 

Een celkern zit midden in de cel en is ovaal of rond. De celkern bestaat uit karyoplasma met daarom heen celkernmembraan. In celkernvocht zitten een aantal donkere korrels wat ook wel chromatine heet. Ook zit in de celkern vaak nucleoli/kernlichaampje die zijn wat groter en donkerder van kleur en vorm. Rode bloedlichaampjes hebben geen celkern en zijn dus niet in staat om te groeien of te delen. Ze hebben ook weinig stofwisseling.

 

Wat is een celmembraan?

Je kan het zien als een pitje in een zakje, dat pitje is dan de kern. Daar omheen zit de rand van het zakje en dat is dan de celmembraan. Planten hebben een vliesje en dat is de celwand. Een celwand is een wand de gevormd wordt om een cel. De celwand is er om cellen te beschermen. Dieren en mensen hebben geen celwand

         planten                                                    mensen\dieren

Wat is een cytoplasma? 

Cytoplasma is de vloeistof waar alle cel onderdelen in liggen. In het cytoplasma worden de meeste stofwisselingen plaats gevonden. Voedingstoffen worden daar omgezet in deeltjes waarmee celdeling gemaakt kunnen worden. Bij een stofwisseling komt er energie vrij.

 

 

Wat is een vacuole?

Een vacuole is een vocht gevuld blaasje dat omgeven is door een vacuolemembraan en dat zit in het cytoplasma van een cel.  In de cellen van dieren zitten vaak veel vacuolen, maar het kunnen er ook erg weinig zijn. In planten zitten daarentegen meerdere kleine vacuolen. Die vacuolen nemen water op en worden later één grote vacuole. Door het groter worden van de vacuolen wordt de cel uitgerekt, dat heet celstrekking. In jonge plantencellen zitten meerdere vacuolen. Bij oudere plantcellen zijn de vacuolen vaak bij elkaar gevoegd tot één grote vacuole. Het vocht in een vacuole bestaat uit water en daarin zit een opgeloste stof. Dat vocht bevat ook reservestoffen, kleurstoffen en afvalstoffen. De kleurstoffen voor de groene kleur bij bijvoorbeeld planten of bloemen.

 

 

Wat is zijn bladgroenkorrels?

Bladgroenkorrels zijn de delen in een cel van een plant die ervoor zorgen dat ze groen kleuren. Bladgroenkorrels komen alleen voor in planten. Fotosynthese kan alleen worden uitgevoerd met bladgroenkorrels. Bijna alle planten zijn helemaal of gedeeltelijk groen. Dat komt omdat er in de meeste planten bladgroenkorrels zitten. De wetenschappelijke naam voor bladgroenkorrels is chlorofyl.

Bladgroenkorrels zijn erg belangrijk voor de fotosynthese in een plant. In deze korrels wordt zonlicht opgevangen en daarna omgezet in energie om zo door de plant te worden gebruikt. Hierbij wordt water en koolstofdioxide omgezet in koolhydraten.

(Fotosynthese: is een proces waarbij lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Hier komt zuurstof bij vrij. Het proces komt voor in planten en sommige bacteriën.)